< Към подписката

 

ОТЗИВИ
относно подписката
за
Устойчиво образование

Вече имаме отзиви с добронамерена критика и желание за помощ

 

"Тончо, не зная дали разбираш или не, но с така поставеното разбиране за устойчиво развитие не помагаш нито на движението нито на себе си. Проблемите надминават призивите за самоусъвършенстване чрез Йога. Става въпрос за процеси, които по времето на възникването на Йога културата не са съществували. Така например, слънцето е греело с интензивност и климат, който не е същия като днес, населението е било около 100 милиона с определена раждаемост и смъртност, която днес изобщо не е същата, на планетата не е имало "технически прогрес", който имаме днес, те не са познавали, обмяната на вещества с природата, колкото и да не са я разбирали, но не е била същата. А днес, тази обмяна, не се разбира дори и в смисъла в който са го разбирали древните, цялата физико-химия на земята е друга. Финансовата система, която имаме днес, не беше мислима само преди 70 години, а камо ли тогава, което е сега. Културата в семействата, между семействата, родовете, държавите е била друга. Не възразявам да се прилагат стари доказани практики, но в никакъв случай те не бива да сеят невежество по отношение на днешните и бъдещите проблеми. Ако искаш да направиш нещо добро, представи цялата картина на рисковете, действителните причини за тяхното проявление и тогава давай рецепти за противодействие.

Не съюзявай безкритично и без специфичен анализ, нито йога културата, нито християнската култура, нито марксизма. Всички те имат различни и многообразни течения, които ако не се отчитат, не могат да се възприемат в България, която не познава и не се съобразява в момента, дори и със собствената си култура, а какво остава да приеме йога културата. Защо не поровиш малко в десетките, стотици учебни програми по устойчиво развитие в световните университети и тогава предлагай на депутати своите йога програми. Това, че две десетилетия те не приемат какъвто и да е разговор по устойчиво развитие, дори и тогава, когато
това е конституция на света, на Европа, на България, означава, че има сила, която желае това да не се случва в България. Представи си, че тази сила реши да приеме твоята йога програма, сложи те за министър председател и какво мислиш ще се случи? Ще те държат, колкото се може повече, преди да те разпнат, защото днес всеки ден страната намалява с 150 човека, за година 55000, за всичките години от прехода 1900000, след две години страната ще бъде по численост, толкова, колкото през 1944 г. Помисли си, дали силата, която провежда тази политика не желае точно това и къде си ти с твоите предложения. За тях ще бъде върховно удоволствие за четири години България да намалее с 220000 човека, докато ти я научиш на Йога, на християнство, на нов марксизъм. Ако за тях целта е да обезлюдяват България, а това не подлежи на никакво съмнение, ти можеш да бъдеш поредния "Христос", който да бъде разпнат. Приятелю, мисли повече, преди да говориш, пишеш, пропагандираш. Пътят към ада е осеян с добри намерения. Не се съмнявам в твоите, но се съмнявам, че те водят към....., ти ще кажеш, поемаш ли кръста? Ако да, продължавай, ако не, преосмисли всичко, защото хората на България не измират от липса на Йога култура, а от болести, които ги нямаше преди 50 години, не трябваше да ги има и днес, но ги има и те биха погубили всеки йога, който живее, диша, пие вода, яде в България. Това е, ако можеш да мислиш, мисли, ако не, продължавай пътя, по който си поел, а аз поемам риска за сетен път да ме обвиниш в невежество и в неразбиране на това което вършиш."

И тук човекът ни дава много инфо за добро:
Коалиция за Устойчиво развитие
Цели на тази коялиция
Устайчиво развитие за местните власти
Преди Потопа, Хавиер Солана
Фундаментални основи на Европейския съюз
Лисабонски договор за УР
Тефтерчето на Левски
Към Световна среща на върха за Устойчивото развитие през 2012
Слънцето и Климатът
Ролята на Организацията на обединените нации в 21- век

Традиционно Разбиране за Йога
 

Съвременно разбиране за Йога

Това мнение е опасно за автора и затова не публикувам името му.

Ето и моят отговор:

СУПЕР КРИТИКА,

Абсолютно съм съгласен и направо ме насълзяваш заради мащабите на осъзнаване на цялото и частното.

Но има една съществена неточност, дори съдбоносна грешка!

Ти си мислиш, че йога е възникнала преди, да кажем, 5-6000 години, или да кажем - преди 500 000 години, някои казват - преди милиони години.

Но това не е вярно. Йога не е продукт на нито една земна цивилизация, тя е колективен космически продукт на колосално количество свръх напреднали извън земни цивилизации. Тя отразява най-съвършеното ОСЪЗНАВАНЕ на космическите закони и как човек ги прилага за СЕБЕ СИ и за обществото. А доколко ние като земни жители сме осъзнали тази наука, е друг въпрос.

Ти продължаваш да мислиш, че йога е някаква си съвкупност от упражнения и природосъобразен живот в тясната рамка на някакви си самоизолирани отшелници. Въпреки масовата заблуда, това не е така. Цялата Земна Цивилизация е самоизолирана от Космоса ИЗВРАТЕНА сбирщина. Не може тая "цивилизация" да лее океани кръв и страдания от изклани животни, за да си трови стомасите и мозъците и в същото време да заслужи Устойчиво развитие. За войните да не говорим.

Така че Йога и Устойчиво развитие (УР) са синоними, но тия дето искат УР на Земята малко правят за личностното си устойчиво развитие и затова няма да постигнат успех, защото не разбират себе си, а тръгнали да оправят света. Няма да стане.

За останалата критика, че ще те разпнат на кръст и че дори ще почнат да те преследват и да ти създават ядове - така си е. Неизбежно е.  Ако ти беше спрял месото и се беше погрижил за своята спортна форма и здраве, щеше да разбереш, че съм 100% прав и не смесвам безкритично нищо. Просто ти не си разбрал себе си в достатъчна степен и не може да правиш критика на Йога, без да я изпиташ на гърба си.

"хората на България не измират от липса на Йога култура" - напротив, ако някой има добра йога култура за себе си и особено йога ПРАКТИКА, нямаше да имат никакви проблеми - нито здравни, нито обществени, защото

ЙОГА е УНИВЕРСАЛНА НАУКА
ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ
,

а не само за предпазване от болести и дърголетие.

14 ноември 2011
Тончо Бонев

Ти стигна преди време до революционен извод -

ТОТАЛНА ИНФЛАЦИЯ на ПОНЯТИЙНИЯ АПАРАТ

на обществото. Уж хората говорят един и същи език, а все по-малко се разбират.

Защото понятията имат КЛАСОВ ХАРАКТЕР, а не всеобщ. Т.е. ако за едната класа нещо е добро, за другата класа често е обратното. Този проблем ще се реши, когато се унищожат класите... Т.е. когато има Устойчиво развитие...

Не че изразяваме различни класи, но аз изхождам от действителни научни данни, които другите хора и ти нямате и затова се стъписвате от твърденията ми.

За да се преодолее този проблем, съм написал нещо:


http://new-civilization.hit.bg/definitions.htmlВсичко, за което говоря, е доказано математически.
А ако някои хора не искат доказателства, това не влияе на фактите.
Това, че някой медитира, съвсем не означава, че прави йога. Той просто развива едно от многото си качества. А йога означава хармонично развитие на ВСИЧКИ качества. Затова е трудно някой да се налече йог, даже и т.нар. гуру, които правят асани, пранаяма и медитация по 10 часа на ден, а в същото време не показват и елементарни стандартни умения.

Всеки човек, който е развил и особено, който СЪЗНАТЕЛНО развива В МОМЕНТА повече качества в хармония и тези качества са в хармония с космическите закони, може да се нарече йог. Ти например си много повече йог от разните гурувци, които ни идват на гости от Индия, Китай и даже от Америка, защото те дават само частични отговори за частни лица и даже и през ум не им минава, че има и световни проблеми, за които не дават никакъв отговор. Даже и хич не им дреме за тия проблеми. И нито искат, нито могат да вземат някакво РЕШЕНИЕ. За разлика от тях твоето откритие и твоята безкористна и всеотдайна дейност може да промени света, ако се приложи, докато техните знания, ако се приложат, няма да имат съществен ефект за обществото.

Ясно е, че ако хората живеят природосъобразно, но не оправят икономическите си (т.е. трудовите си, т.е. човешките) си отношения, колкото и да медитират и да се пречистват, нищо няма да стане.

Но и обратното също е вярно - колкото и да се мъчат да оправят обществените си отноиения, а не оправят себе си, нищо няма да стане.

ПРОМЯНАТА НА СВЕТА ЗАПОЧВА ОТ НАШАТА СОБСТВЕНА ПРОМЯНА!!!

Ето защо степента на развитие на един йог се определя И от това каво можеш и правиш за другите. Затова аз те определям като един от най-великите йоги на Земята, въпреки всички кусури, които всеки човек може да има.

Левски не е правил асани и пранаяма, но всички български йоги го признават за
йог по качества на личността.

14 ноември 2011
Тончо Бонев

Авторско право © BGL-Biz.com & Уеб дизайн & Авторът

 
 
 
 
 


Споделете Вашето мнение тук: